09.02.17

Як навчитися вишивати хрестиком

Серед усіх видів вишивки техніка «вишивки хрестом» зараз перебуває на піку популярності. Розкішні пейзажі, приголомшливо красиві ікони, милі дитячі сюжети, а ще мішечки для зберігання трав або спецій, скатертини та серветки, шкатулки та ялинкові іграшки, листівки - все це та багато іншого можна виконати за допомогою вишивки хрестом.  

Це одна з найпростіших технік, з якою найлегше починати знайомство з вишивкою. Щоб зрозуміти, як навчитися вишивати хрестиком, необхідно освоїти кілька важливих уроків.

Урок 1. Попередня підготовка
Після того, як ви вибрали схемы вышивки крестом або придбали готовий набір, важливо провести підготовчу роботу. Краї канви необхідно попередньо захистити від осипання тканини. Є два простих способи, як це зробити.
Можна акуратно пройтися по периметру канви пензликом з клеєм ПВА, покриваючи приблизно 1-2 ряди від краю. Врахуйте, що цей клей з часом жовтіє, і якщо ви випадково капните туди, де потім буде вишивка, на тканині рано чи пізно з'явиться жовта пляма, тому будьте обережні при роботі з клеєм.

Найкраще обшити краю канви нитками. Це найбезпечніший і найнадійніший спосіб закріплення країв.

Наступним етапом необхідно уважно розглянути схему і нитки, розібрати умовні позначення квітів, перевірити, чи не виникне плутанини з визначенням значків. Будь-яка вишивка хрестом виконується фрагментами по окремим кольором. Якщо ви не хочете заплутатися в позначеннях або отримати неправильну картинку, то починати слід від центру схеми. Саме тому центр роботи обов'язково позначений на будь-якій якісній схемі. Після цього необхідно знайти квадратик, розташований в центрі вашої тканини, і почати саме з нього.

Урок 2. Початок роботи
Без уміння правильно починати і закріплювати нитку неможливо зрозуміти, як навчитися вишивати хрестиком. Для початківців фотографії допоможуть у цьому розібратися. Більшість схем розробляється під нитку в два складання, і саме для такої товщини існує відмінний спосіб, як почати ряд без вузлика.
Треба взяти одну ниточку потрібного кольору, вставити кінчик у вушко голки, увіткнути голку в нижній лівий кут квадратика на канві і вийняти з верхнього правого кута. Після цього вийняти нитку з голки, з'єднати обидва кінчика нитки разом і вже разом вставити їх назад в вушко. Так ви отримаєте бажане подвійне додавання нитки, але вже закріпленої на канві.

Далі необхідно застромити голку у верхній правий кут того ж квадратика, а вийняти з нижнього правого кута. Перші пів хрестика готові. Тепер ви стоїте на початку наступного квадратика. Знову застроміть голку у верхній правий кут, а вийміть з нижнього правого. Ваш ряд складається вже з двох наполовину зшитах клітинок. Продовжуйте цю роботу, рухаючись зліва направо до тих пір, поки ви не зашиєте весь ряд, який вказаний на схемі в цьому кольорі. Після цього вам потрібно дошити ряд другими половинками хрестиків, для цього ви встромляєте голку у верхній лівий кут, а виймаєте з нижнього лівого. Таким чином, на лицьовій стороні тканини у вас виявляться хрестики, а з виворітного боку - прямі паралельні стібки.

Урок 3. Закріплюємо нитку
Коли нитка стає занадто короткою, її слід закріпити на вивороті. Для цього виведіть нитку на виворітну сторону, протягніть під кількома готовими стібками і коротко обріжте.
Не залишайте довгі обрізки ниток стирчати над канвою на вивороті, вони будуть просвічувати на лицьовій стороні, якщо робота передбачає часткову зашивку канви, то вони будуть чіплятися за стібки і мішатися при подальшій роботі. Не бійтеся обрізати їх впритул до тканини, нитка не поповзе, якщо ви пропустите її хоча б під 3-4 готовими стежками.

Урок 4. Перехід від ряду до ряду
Якщо вам необхідно піднятися на ряд вище, дошийте до того місця, де закінчується або починається верхній ряд, застроміть голку у верхній правий кут вашого ряду, а виведіть у верхньому куті верхнього ряду і продовжуйте роботу на наступному ряду. Намагайтеся планувати рух по рядах так, щоб на виворітній стороні було якомога менше «протяжок» - довгих переходів від однієї ділянки тканини до іншої. Від цього залежатиме акуратність виконання і зовнішній вигляд виробу.

Урок 5. Труднощі
Важливо усвідомити найголовніше, від чого залежатиме підсумковий вигляд вашої вишивки, - це сила натягу нитки. Зайвий сильний натяг призведе до перекосу канви, особливо при частковій зашитті тканини, якщо натяг ниток буде слабким, то вони будуть лягати нерівномірно. Визначити свою звичну силу натягу допоможе тільки практика. Тому варто починати освоєння техніки з невеликої роботи з неповним зашиттям канви - на ній невеликі недоліки будуть менш помітні.

Немає коментарів:

Дописати коментар